Wat laat u achter als u er niet meer bent?

Uiteindelijk gaan we allemaal. Soms zien we het aankomen, soms komt de dood onverwacht. Wat u achterlaat na uw overlijden, is wat u wel of niet hebt geregeld. Maar wat kunt u eigenlijk allemaal regelen?

Vader en zoon bouwen modelboot

Waarschijnlijk denkt u in eerste instantie aan zaken op het financiële vlak, zoals bijvoorbeeld erfenis, testament en uitvaart(verzekering). Maar er zijn ook andere, belangrijke dingen die u nu al kunt regelen. Uw levenstestament bijvoorbeeld.

 • Levenstestament

  In een levenstestament legt u via de notaris vast wat er moet gebeuren als u niet meer in staat bent om zelf te handelen, bijvoorbeeld als gevolg van ziekte of een ongeval. In zo'n levenstestament kunt u een of meerdere personen aanwijzen die namens u uw belangen behartigen en bijvoorbeeld financiële of medische beslissingen mogen nemen.

  Checklist levenstestament

 • Beleefboek

  Ieder mens heeft een levensverhaal, vol herinneringen en wijze lessen. Aan welke gebeurtenissen in uw leven denkt u met weemoed, blijdschap en dankbaarheid terug? Als u die bijzondere herinneringen verzamelt en vastlegt, kunt u ze herbeleven en delen met anderen. En zo'n beleefboek is tevens een unieke, emotionele nalatenschap. 

  Beleefboek tips

 • Wilsverklaring

  In een wilsverklaring legt u vast wat u wel en niet wilt bij uw uitvaart. Daarmee is het een goed uitgangspunt voor een draaiboek voor uw nabestaanden.

  Wilsverklaring: uw wensen helder op papier

 • Testament

  Uw wensen over de verdeling van de erfenis kunt u niet via een wilsverklaring vastleggen. Dat zijn zaken die u met een testament moet regelen.

  Testament: wie erft wat?

 • Donorregistratie

  Heeft u al laten vastleggen of u donor wilt zijn of niet? Als ook de Eerste Kamer de nieuwe donorwet aanneemt, kan dat gevolgen hebben voor uw status.

  Donor worden: ja of nee?

 • Uitvaartverzekering

  Met een uitvaartverzekering zorgt u ervoor dat uw nabestaanden verzekerd zijn voor de kosten van uw uitvaart. Zo worden zij niet direct met hoge kosten geconfronteerd in een droevige situatie.

  ORV, uitvaartverzekering of allebei?

 • Overlijdensrisicoverzekering (ORV)

  Een ORV is een tijdelijke verzekering die een vast bedrag uitkeert na overlijden. Met dit bedrag kunnen nabestaanden een deel van de terugval van het gezinsinkomen opvangen of de maandelijkse lasten verlagen. In veel gevallen is de ORV gekoppeld aan de hypotheek.

  ORV, uitvaartverzekering of allebei?

De financiële impact van een overlijden

Weet u wat de financiële impact is als u of uw partner onverwachts wegvalt? Stilstaan bij de financiële gevolgen van overlijden is voor veel mensen nog altijd een taboe. Bijna de helft van de Nederlandse gezinnen praat er liever niet over. 

Lees verder

Bewust kiezen

Uiteraard kiest u zelf wat u wel en niet wilt regelen voor later. Het belangrijkste is dat u dit bewust doet. Maak het laatste afscheid daarom bespreekbaar, zodat u er samen met uw gezin over kunt nadenken.

 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.