Wat laat u na?

Wat gebeurt er als er een dierbare overlijdt en er geen laatste wensen op papier staan? Het overkwam Johan Verlinden toen zijn vader onverwachts overleed.

Blauwe en rode speelgoed auto's op een rij

“Het is nu ruim een jaar geleden dat mijn vader een hartaanval kreeg en op weg naar het ziekenhuis overleed”, blikt hij, nog duidelijk geëmotioneerd, terug. “Na de eerste schok lijkt het alsof er een lawine over je heen komt. Dat begint met het regelen van de uitvaart. Mijn vader had niets op papier staan, we wisten niet eens of hij een begrafenis of een crematie wilde.”

Ook Johans moeder had geen idee. “Mijn ouders zijn twintig jaar geleden gescheiden, mijn moeder is inmiddels hertrouwd. Hoewel het contact tussen hen goed was, kon mijn moeder mij niets vertellen over zijn wensen voor het laatste afscheid. En omdat ik geen broers of zussen heb, stond ik er alleen voor.”

Voldoende geld

Johan koos uiteindelijk voor een begrafenis met alles erop en eraan. “Mijn vader was wel zo verstandig geweest om een uitvaartverzekering af te sluiten. Daarnaast had hij een uitvaartdeposito, waardoor er voldoende geld was voor een uitgebreide begrafenis en een mooie gedenksteen.” 

“Dat was fijn, omdat onze familie over heel Nederland verspreid is. Nu kwamen mijn ooms, tantes, neven en nichten niet alleen voor een sobere ceremonie naar de uitvaart, maar kon ik hen na het officiële deel uitnodigen om in een prettige omgeving nog rustig wat na te praten en samen wat te eten.”

Speelgoedautootjes

“Omdat ik enig kind ben, mijn vader niet is hertrouwd en hij geen testament had, was ik de enige erfgenaam. Samen met mijn vrouw Annika heb ik besloten om zijn meubelen aan de kringloop te doneren, ons huis staat al vol genoeg. Al zijn persoonlijke bezittingen, waaronder zijn collectie speelgoedautootjes, hebben we in verhuisdozen verpakt en meegenomen.”

Toen hij deze zomer aan de moeilijke klus begon dit allemaal uit te zoeken, stuitte hij -opnieuw- op de verzameling Dinky Toys. “Zelf heb ik er niet zoveel mee, ik was een kind dat met Lego en PlayMobil speelde. Maar mijn neef Paul, die vroeger veel bij ons over de vloer kwam, was er helemaal gek van. Mijn vader vond het natuurlijk prachtig dat hij zijn passie toch met iemand kon delen. Terwijl ik de autootjes door mijn handen liet gaan, vroeg ik me af of hij niet liever had gezien dat de collectie bij Paul terecht was gekomen.”

Testament

Het zette hem aan het denken. “Annika en ik hebben alleen een dochter. Laura is nu zeven en een echt meisjes-meisje. Onbewust vroeg ik me af wat er met de Dinky Toys zou gebeuren als ik nu zou overlijden. Waarschijnlijk zouden Annika en Laura ze dan erven. Op dat moment heb ik besloten om samen met Annika naar de notaris te gaan en een testament te laten opstellen.”

“Ook schoot mij te binnen dat de uitvaartondernemer mij tijdens ons kennismaking had gevraagd of mijn vader een wilsbeschikking had ingevuld. Verdoofd door het verdriet had ik ‘nee’ geantwoord en er verder niet meer bij stilgestaan. Nu prikkelde de vraag me wat zo’n wilsver-klaring precies inhield. Ik besloot hem op te bellen om me nader te laten informeren.” 

Draaiboek voor nabestaanden

“Hij vertelde me dat een wilsverklaring eigenlijk een soort draaiboek is dat je opstelt voor je eigen uitvaart. Een wilsverklaring geeft allereerst antwoord op grote vragen zoals begraven of cremeren. Maar je kunt er ook jouw wensen ten aanzien van bijvoorbeeld bloemen, genodigden, rouwadvertenties, drukwerk en muziek in opnemen.”

Een zeer waardevol document voor nabestaanden, vindt Johan. “Ik zou willen dat mijn vader er een had ingevuld. Dat zou ons veel twijfel en onzekerheid hebben bespaard. En hoewel Annika en ik nog maar halverwege de dertig zijn, hebben we inmiddels allebei een wilsverklaring ingevuld, zodat we elkaar of Laura na ons overlijden die twijfels besparen!”

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.