Week van het geld helpt kinderen bij financiële zelfredzaamheid

Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën, organiseert elk jaar in maart de Week van het geld. Het doel is om basisschoolleerlingen te leren omgaan met geld.

Kind kijkt naar geld

Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën, organiseert elk jaar in maart de Week van het geld. Het doel is om basisschoolleerlingen te leren omgaan met geld. Zo’n 5.000 medewerkers van onder andere banken, verzekeringsmaatschappijen en andere financiële instellingen geven tijdens de Week van het geld gastlessen op basisscholen door heel Nederland.

Jong geleerd is oud gedaan. Door kinderen al op jonge leeftijd te leren omgaan met geld, legt u als opvoeder de basis voor financiële zelfredzaamheid op latere leeftijd. Dat is in het kort de missie van de Week van het geld.

Koningin Maxima

Ook het afgelopen jaar heeft Koningin Máxima weer het officiële startsein gegeven voor de projectweek. Als erevoorzitter van Wijzer in geldzaken vraagt zij al langer aandacht voor financiële educatie en verstandig omgaan met geld. 

Om dat ook onder kinderen te bewerkstelligen, worden tijdens de Week van het geld tal van activiteiten georganiseerd op de deelnemende basisscholen. Veel daarvan vinden plaats in de klas.

Positieve effecten

De aanpak van Wijzer in geldzaken werkt. Kinderen hebben de afgelopen jaren beter inzicht gekregen in hoeveel geld zij hebben. Dat blijkt uit een peiling onder ruim 500 scholieren uit de basisschoolgroepen 5 tot en met 8. Van de kinderen die meededen aan de peiling weet de helft altijd precies hoeveel geld hij of zij heeft. In 2011 was dit nog 44%. Vier van de vijf basisscholieren vinden het belangrijk om te sparen en ruim 70% zegt verantwoordelijk om te gaan met geld.

Ouders zijn belangrijk

Naast de school spelen natuurlijk vooral ouders een belangrijke rol bij de financiële opvoeding. Zij moeten hun kinderen immers de waarde van geld leren inzien. In de praktijk moeten zij hen leren om met een beperkt, vast bedrag een bepaalde periode leren overbruggen, hun wensen af te stemmen op hun inkomsten en -vooral- om keuzes maken tussen wat nodig is en wat ze graag zouden willen.

Onderwerpen die daarbij aan de orde komen, zijn sparen, lenen en zakgeld. Maar ook het leren omgaan met reclame en andere verleidingen om geld uit te geven. Overigens mogen kinderen zeker op jongere leeftijd best fouten maken. Sterker nog, van hun fouten leren ze vaak het meeste! 

Wees consequent!

Negen van de tien kinderen praten met hun ouders over geld. Over zakgeld, bijvoorbeeld, of over wie wat betaalt en wat hij of zij zelf mag kopen. Daaruit blijkt dat ouders een belangrijke rol spelen om kinderen te leren verstandig om te gaan met geld.

Veel ouders zijn echter niet altijd consequent. Als kinderen iets willen hebben en aandringen, krijgen twee van de drie het vaak toch voor elkaar om hun ouders over te halen zonder dat ze zelf zakgeld hoeven bij te leggen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.