Wilsverklaring: uw wensen helder op papier

In een wilsverklaring legt u vast wat u wel en niet wilt bij uw uitvaart. Daarmee is het een goed uitgangspunt voor een draaiboek voor uw nabestaanden.

Document schrijven

Met een wilsverklaring kunt u de regie voeren over uw eigen afscheid. U kunt zo gedetailleerd als u wilt aangeven wat er moet gebeuren. Allereerst geeft de wilsbeschikking antwoord op grote vragen zoals begraven of cremeren. Maar ook uw wensen over bloemen, genodigden, rouwadvertenties en muziek kunt u erin opnemen.

Zelfs de catering kunt u van tevoren bepalen. Is er een kopje koffie na de uitvaart of wilt u dat er broodjes worden geserveerd? Of juist liever niet? Alleen u weet hoe u dit graag zou willen. Zijn er na verloop van tijd toch nog dingen die u wilt wijzigen? Dan verandert u uw bestaande wilsverklaring of vult u een nieuwe in. Bij de meeste uitvaartondernemers kunt u gratis een blanco wilsbeschikking afhalen of downloaden.

Medische wilsverklaring

In een medische wilsverklaring legt u uw wensen over uw levenseinde vast. Zo kunt u bijvoorbeeld bepalen dat u na een hartinfarct niet wilt worden gereanimeerd of dat u onder bepaalde omstandigheden niet verder wilt leven. 

Er zijn geen regels hoe u uw wensen moet opschrijven in een wilsverklaring. Schrijf wel zo duidelijk mogelijk op wat u wel en niet wilt zodat hierover geen twijfels kunnen ontstaan. Vermeld in de verklaring ook altijd uw voornamen en achternaam voluit. Tot slot moet u aan het eind van het document de datum en uw handtekening zetten. Meer over de medische wilsverklaring leest u op de  website van de Rijksoverheid.

Informatie opstellen wilsverklaring

Denk er eens over na

Zijn uw ouders al wat ouder? Informeer dan eens bij hen of zij hun wensen al hebben vastgelegd. Maar denk er ook zelf eens over na. Heeft u al een wilsverklaring? Bewaar deze dan bij uw verzekeringspapieren zodat ze gemakkelijk te vinden zijn.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.