Geef brand geen kans

Woningbrand: wat heeft u geregeld?

Het is een verschrikkelijke gedachte: een genadeloze brand verwoest uw huis en al uw bezittingen. Om nog maar te zwijgen over het risico dat u en uw gezinsleden lopen op brandwonden of erger.

Rookmelder

Gelukkig zien steeds meer mensen het belang in van goede brandpreventie. En dat helpt: het aantal woningbranden neemt al jaren af, evenals het aantal slachtoffers. Ondanks deze positieve ontwikkeling moet u alert blijven op brandveiligheid en brandpreventie. Mocht er toch brand ontstaan, dan kan het van levensbelang zijn dat u tijdig wordt gealarmeerd en dat u weet wat u wel en niet moet doen.

Brand voorkomen

Een brandveilig huis begint bij bewustwording en preventie. Uw woning heeft meer brandgevoelige plekken dan uw wellicht denkt. Neem daarom eens een uurtje de tijd om de brandveiligheid van uw woning systematisch per ruimte te controleren. Gebruik hiervoor de handige checklist van de brandweer.

Checklist brandveiligheid thuis

Controleer uw huis op 28 punten en verbeter zo de brandveiligheid van uw woning!

Download PDF

Checklist brandveilig huis

Herken de brand

Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: rookmelders redden levens. Zorg ervoor dat u per verdieping tenminste één rookmelder heeft. Vergeet ook niet om regelmatig te controleren of de batterijen van de melders het nog doen. Moderne rookmelders geven vaak een piepje als deze bijna leeg zijn.

Toch brand? Geen paniek!

Een brand in huis betekent lang niet altijd dat uw hele woning afbrandt. Om te zorgen dat een beginnend brandje niet uitslaat, moet u wel weten hoe u met verschillende soorten branden om moet gaan. Vertel dit ook aan uw kinderen.

In de onderstaande tabel ziet u in een oogopslag welk blusmiddel u het beste kunt toepassen in welke situatie.

Blusmiddel Wanneer wel of niet gebruiken?
Branddeken Voor personen en voorwerpen die helemaal bedekt kunnen worden door de blusdeken.
Water Voor vaste stoffen zoals hout, textiel en papier. Ook geschikt voor personen. Gevaarlijk bij vloeistofbranden, elektriciteit en sommige metalen.
Poederblusser Voor vaste stoffen, vloeistoffen, gassen en metalen. Ook geschikt voor elektrische apparatuur. Niet geschikt voor personen.
Sproeischuim/blusser Voor vaste stoffen en vloeistoffen. Ook voor personen en elektrische apparatuur.
Koolzuursneeuw/blusser Voor vloeistoffen of elektrische apparaten. Niet geschikt voor personen vanwege de extreem lage temperatuur van het blusmiddel (-80 °C).
Vetbrandblusser Speciaal voor vetbranden.

Veilige vluchtroute

Mocht de brand zo bedreigend zijn dat u en uw gezinsleden moeten vluchten, dan is het essentieel om de vluchtroutes in uw huis te kennen. Gemiddeld heeft u slechts drie minuten de tijd om uw woning veilig te verlaten. Dat is kort, zeker als rook uw zicht beperkt en u met meerdere mensen het huis probeert te verlaten.

Een vluchtplan is noodzakelijk om bij brand snel en goed te kunnen handelen. Maak dit samen met uw gezinsleden en neem het tenminste één keer per jaar met elkaar door. Zorg er ook voor dat de vluchtroutes altijd vrij zijn van obstakels. Zet bijvoorbeeld geen fietsen in de hal en zorg ervoor dat traptreden leeg zijn.

Financiële preventie

Schade door woningbrand wordt gedekt via verschillende verzekeringen. Schade aan uw koopwoning zelf is verzekerd via de opstalverzekering. Alles wat niet vast zit aan uw koop- of huurwoning, valt onder de inboedelverzekering of aanvullende verzekeringen zoals een kostbaarhedenverzekering.

De dekking van de inboedelverzekering blijkt bij brand lang niet altijd goed op orde. Ongemerkt neemt de totale waarde van onze bezittingen toe en is er kans op onderverzekering. Daarom is het verstandig om jaarlijks te controleren of de verzekerde dekking op uw polis nog voldoende is voor de waarde van uw bezittingen. Als u dat doet, kijk dan ook direct of de verzekering een garantie tegen onderverzekering biedt.

Geen gaten in de dekking

Omdat er bij een woningbrand meerdere verzekeringen betrokken zijn, is het belangrijk dat er geen gaten zitten in de dekkingen. Bij een woonpakketverzekering waarin de verzekeringen zijn gecombineerd bij één verzekeraar, is er geen kans op gaten. Heeft u echter losse polissen bij verschillende verzekeraars, wees dan alert op de mogelijkheid van gaten in dekkingen.

Vragen? Bel of mail ons!

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u dat wij de verzekeringen van uw woning controleren op dekking of mogelijke besparingen? Bel of mail ons dan gerust.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.