Zonnige toekomst: kwestie van geluk of goede planning?

Zorg en pensioen waren de belangrijkste financiële thema’s tijdens de afgelopen verkiezingen. Natuurlijk hoopt ook u op een zonnige toekomst zonder zorgen. Maar weet u precies hoe uw financiële toekomstplaatje eruitziet? Heeft u een plan?

Boot met senioren

Hoewel Nederland tot de rijkste landen ter wereld behoort, ontstaan er de laatste jaren steeds meer scheurtjes in de financierbaarheid van onze toekomstvoorzieningen. Mede door de vergrijzing wordt het steeds moeilijker om alle kosten te betalen zonder burgers hard in hun portemonnee te treffen. Zo zeker als de AOW vroeger was, zo onzeker is uw toekomst binnen deze voorziening over twintig jaar.

Uw financiële toekomst in eigen hand

Als u er zeker van wilt zijn dat uw financiële toekomst past bij uw wensen, moet u zelf de regie in handen te nemen. Dat hoeft niet direct ingewikkeld te zijn, het kost u alleen wat tijd. Neem deze zomer eens de tijd voor inzicht in uw financiële toekomst.

Hieronder vindt u een actieplan waarmee u direct van start kunt:

1. Zet uw wensen en doelen op papier

Wat wilt u nog doen in uw leven? Heeft u een bucketlist? Heeft u een beeld over hoe uw oude dag eruit moet zien? Misschien wilt u eerder met pensioen, droomt u van een tweede huis in Frankrijk of wilt u elk jaar een verre reis maken. Noteer eens al uw wensen en maak per wens een begroting.

2. Breng uw financiën van nu en straks in beeld

Weet u precies hoeveel inkomen er maandelijks binnenkomt en waaraan u het uitgeeft? Zo ja, heel goed! Zo nee, begin dan met het bijhouden van een ‘huishoudboekje’. Alleen zo krijgt u inzicht in uw inkomsten en uitgaven en dus uw mogelijkheden om uw wensen waar te maken.

Realistisch toekomstbeeld

Het is niet alleen belangrijk om inzicht te krijgen in uw huidige inkomsten- en uitgavenpatroon, maar ook in dat van de toekomst. Het is mogelijk om daar nu al een beeld van te krijgen. Zo ontvangt u vanaf de pensioengerechtigde leeftijd AOW en waarschijnlijk bouwt u daarnaast pensioen op. Op mijnpensioenoverzicht.nl kunt u de bedragen zoals ze nu worden ingeschat controleren. Maar let op: de bedragen van lijfrentes en pensioenspaarrekeningen vindt u hier niet terug.

Koopwoning: bron van geld of problemen?

Als u in een koophuis woont, is ook dat van belang voor uw toekomstige financiën. Als u uw hypotheek op termijn aflost, nemen uw woonlasten immers flink af. Heeft u een (deels) aflossingsvrije hypotheek? Dan moet u er rekening mee houden dat u dit bedrag op een andere manier bij elkaar moet sparen of hiervoor opnieuw een hypotheek moet afsluiten.

3. Leg uw wensen naast uw financiën

Als het goed is, heeft u inmiddels een aardig beeld van uw reguliere inkomsten en uitgaven van nu en de toekomst. Verder weet u ongeveer hoeveel het kost om uw wensen te realiseren. De volgende – logische – stap is om te kijken of u straks voldoende overhoudt om uw doelen te bereiken en uw wensen in vervulling te laten gaan.

4. Invloed onverwachtse gebeurtenissen

We denken niet graag na over mogelijke nare gebeurtenissen in ons leven. Maar bij het opstellen van een goed plan is het belangrijk om ook na te denken over de financiële gevolgen van onder andere ziekte, arbeidsongeschiktheid, ontslag of overlijden. Stel er gebeurt iets ergs, welke invloed heeft dat dan op uw toekomstdromen en financiële mogelijkheden? Valt er een inkomen weg, komt er een overlijdensrisicoverzekering tot uitkering? Allemaal zaken die u moet meewegen in uw financieel plan.

5. Onderneem waar nodig actie

Matchen uw financiën niet met uw wensen en is dit op basis van uw toekomstige inkomen ook niet het geval? Dan is het zaak om te kijken of u nu al extra geld opzij kunt zetten voor later. Dat kan met uw vakantiegeld of dertiende maand, met geld dat u maandelijks overhoudt of door te bezuinigen op uitgaven.

Het geld dat u nu al reserveert voor later kunt u op verschillende manieren voor u laten werken. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw hypotheek af te lossen of juist te sparen of te beleggen. Daarnaast is mogelijk actie gewenst op het gebied van uw overlijdensrisicoverzekering of een voorziening tegen arbeidsongeschiktheid.

Voor zowel geld het opzij zetten voor later als het regelen van de juiste verzekeringen geldt: hoe langer u wacht, hoe duurder u uit bent. Neem bij eventuele twijfel altijd even contact met ons op.

6. Controleer regelmatig of u nog op koers ligt

Het is een cliché, maar verandering is de enige constante in ons leven. Daarom is het verstandig om zowel uw doelen als de (financiële) weg daar naartoe elke paar jaar weer eens te ijken. Zeker als er grote veranderingen in uw leven hebben plaatsgevonden, zoals bijvoorbeeld een verhuizing, een nieuwe baan of een verandering in de gezinssamenstelling.

Samenwerken aan een goed financieel plan

Het opstellen van een financieel plan is een complexe klus en verdient specialistische aandacht. Wij helpen u graag. Als sparring partner, maar ook met het aandragen van oplossingen waaraan u zelf misschien niet heeft gedacht. Bel of mail ons dus gerust voor meer informatie of om eens een afspraak te maken.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.