Zorgverzekering 2018: wat verandert er?

Het zorgseizoen is is in volle gang, sinds begin november zijn alle premies voor 2018 bekend. Met forse reclamecampagnes zullen zorgverzekeraars weer proberen om u over te halen om uw zorgverzekering bij hen af te sluiten. 

Maar wat verandert er in 2018 allemaal binnen de zorgverzekering? Wij hebben de belangrijkste zaken voor u op een rij gezet.

Hoogte eigen risico

Met Prinsjesdag leken leek het er nog op het eigen risico in 2018 zou stijgen van € 385 naar € 400. Maar daar is Den Haag snel op teruggekomen. Het eigen risico blijft volgend jaar daarom gelijk.

Hoogte zorgpremie

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwachtte dat de premie van de basisverzekering volgend jaar met gemiddeld ruim € 70 stijgt. Maar al in september verraste zorgverzekeraar DSW vriend en vijand door aan te kondigen dat de zowel de zorgpremie als het eigen risico in 2018 juist iets lager zouden zijn.

Slechts enkele verzekeraars volgden dit voorbeeld, maar bij de meeste gaat de premie volgend jaar omhoog. Gelukkig is de stijging lager dan het ministerie voorspelde. Afhankelijk van de verzekeraar en de polis gaat het om € 1 tot € 6 per maand. In bijgaande tabel kunt u precies zien wat u volgend jaar voor uw lopende polis.

Veranderingen in 2018

Het basispakket krijgt in 2018 de volgende uitbreidingen:

  • Artrosepatiënten kunnen de eerste twaalf behandelingen van oefentherapie declareren en hoeven hiervoor geen eigen bijdrage te betalen.
  • Oncologiepatiënten met immuuntherapie krijgen vanaf volgend jaar een vergoeding voor ziekenvervoer.
  • Het geneesmiddel Orkambi tegen taaislijmziekte wordt vergoed.
  • Een nieuwe behandeling voor maagkankerpatiënten is voorwaardelijk toegelaten.

Daarnaast gaat de Inkomensafhankelijke bijdrage in 2018 van 6,65% naar 6,9%. De zorgtoeslag voor lage inkomens bedraagt in 2018 € 131.

Meer informatie

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit bericht? Overweegt u om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar en kunt u daarbij wel wat hulp gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag!

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.