Zorgverzekering voor gezinnen met opgroeiende kinderen

Heeft u opgroeiende kinderen? Dan is de kans groot dat ze op termijn een beugel moeten. Een verzekering met een goede vergoeding voor orthodontie kan in zo'n geval best een lastige keuze zijn. Kiest u voor een aanvullende verzekering of is een tandartsverzekering met dekking voor orthodontie beter? 

Gezin in bos

Basisverzekering voor kinderen

Ook voor kinderen tot 18 jaar geldt de verzekeringsplicht voor de basisverzekering. U hoeft voor hen echter geen premie te betalen. Daardoor geldt voor kinderen geen eigen risico. Wel moeten uw kinderen worden bijgeschreven op de polis van één van de ouders.

Polis van papa of polis van mama?

Hebben u en uw partner verschillende zorgverzekeringen? Dan is het vaak slim om uw kind(eren) bij te laten schrijven op de polis van de ouder die het meest uitgebreide pakket heeft. Onderzoek van tevoren wel of die verzekering ook goed aansluit bij de hun zorgbehoefte. Denk bijvoorbeeld aan de vergoedingen voor beugels, brillen, steunzolen en fysiotherapie.

Kinderen en beugels

Veel kinderen worden op enig moment verwezen naar de orthodontist. Dat kan een dure grap worden, omdat orthodontie alleen door de basisverzekering wordt vergoed als er sprake is van ernstige ontwikkelings- of groeistoornis van mond, gebit of kaak.

Daarom kiezen ouders met opgroeiende kinderen vaak voor een een zorgverzekering met een goede dekking voor orthodontie. Maar let goed op! Orthodontie wordt bij sommige verzekeraars vergoed vanuit een aanvullende verzekering, bij anderen is de dekking opgenomen in de tandartsverzekering.

Hebben u en uw partner verzekeringen bij verschillende zorgverzekeraars? Onderzoek dan via welke polis er dekking is voor de orthodontist. Heeft een van de partners jaarlijks veel zorg nodig vanuit een aanvullende zorgverzekering? Dan is het handig om voor hem of haar een aanvullende zorgverzekering te kiezen waarin ook de orthodontie voor kinderen wordt gedekt.

Brillen en steunzolen

Brillen, lenzen en steunzolen worden slechts in uitzonderlijke medische situaties vergoed vanuit de basisverzekering. Om voor een vergoeding in aanmerking te komen, zult u een aanvullende verzekering moeten afsluiten. Let er in het geval van steunzolen goed op dat deze ook de kosten van de podotherapeut vergoedt.

Fysiotherapie voor kinderen

Fysiotherapie is deels opgenomen in de basisverzekering. Of u de behandelingen vergoed krijgt, hangt af van uw leeftijd en de reden van de behandelingen.

Kinderen tot 18 jaar krijgen de eerste 9 behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie standaard vergoed. En mocht dit nodig zijn, dan krijgen zij nog eens maximaal 9 extra behandelingen vergoed. 

Heeft uw kind geen chronische aandoening maar wel regelmatig behoefte aan fysiotherapie? Dan is het verstandig om als een van de ouders een aanvullende verzekering af te sluiten met een goede dekking hiervoor.

Reisverzekering

Heeft u specifieke wensen over de vergoeding van eventuele zorgkosten in het buitenland? Dan kunt u er soms beter voor kiezen om een aanvullende module zorg afsluiten bij uw reisverzekering. In veel gevallen kunt u dan voor kosten in het buitenland ook uw eigen risico declareren en zijn de kosten voor het repatriëren van een zieke gedekt.

Overige relevante zorginformatie

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.