Zorgeloos genieten met slim budgetteren

Of u er nu met de tent op uitgaat, een appartement huurt of het vliegtuig naar de zon neemt, elke vakantie kost geld. Maar hoeveel precies? Iedereen kan zich bedenken dat een nacht op een camping in Duitsland minder duur is dan in een hotel aan de Costa del Sol. Maar toch vergissen we ons nog wel eens in onze inschattingen.

Vrouw in de zee met cocktail

Veel mensen hebben geen idee van de werkelijke (totaal)kosten van hun vakantie. Ze denken bijvoorbeeld dat een vliegvakantie een duur alternatief is, maar staan er niet bij stil dat ze, als ze met de auto naar het zuiden van Spanje of Italië gaan, op de heen- en terugweg kosten moeten maken voor overnachtingen en eten. Om nog maar te zwijgen over tolgeld! Anderzijds vergeten vakantiegangers die twee weken een all in-arrangement willen boeken vaak dat ze tijdens hun vakantie het huishoudgeld uitsparen dat ze thuis zouden uitgeven.

Verrassende conclusies

De redactie van Leven&Geld heeft de kosten eens goed op een rij gezet en voor drie verschillende soorten vakanties doorgerekend. Dat leidt tot verrassende conclusies. Want wist u dat een kamperen in Scandinavië bijna net zo duur is als een huisje huren in Hongarije? En dat een all inclusive naar Turkije minder kost dan een appartement huren in Kroatië of Midden-Italië?

Dat het lastig is om precies te bepalen wat een vakantie kost, komt omdat er grote prijsverschillen zijn tussen landen waar het de accommodatie, eten en drinken en boodschappen  betreft. Zo betaalt u op een Zweedse camping slechts een paar tientjes per nacht, maar bent u in de supermarkt de helft duurder uit dan in Nederland.

Boodschappen

boodschappen.jpgIn de meeste Europese landen is de rekening in de supermarkt trouwens hoger dan in Nederland. Dat geldt zeker voor Scandinavië. In Noorwegen bent u zelfs bijna het dubbele kwijt voor uw boodschappen! De Nederlandse supermarkten zijn ook goedkoper dan de Italiaanse, Franse en Duitse. In Hongarije, Polen en de Baltische staten bent u wel goedkoper uit dan thuis.

Uit eten

Bent u van plan om vaak uit eten te gaan tijdens de vakantie? In de meeste Oost-Europese landen betaalt u 35 tot 50 procent minder dan in Nederland. Ook in Portugal schrikt u niet van de rekening in het restaurant en in Spanje, Griekenland en Duitsland bent u nog altijd goedkoper uit dan hier. In Scandinavië en Zwitserland is eten buiten de deur juist weer (veel) duurder. Noorwegen spant de kroon, daar betaalt u gemiddeld 80 procent meer.

Tol

In steeds meer Europese landen moet u tol betalen als u over de snelwegen naar uw vakantiebestemming rijdt. Zeker als u onderweg de boot moet nemen of de route door tunnels of over bergpassen leidt, kunnen deze kosten aardig oplopen. In de zomer zijn er vaak wel alternatieven, maar die zijn erg tijdrovend. Helemaal omdat dit vaak toeristische routes zijn.

Verborgen autokosten

Als u met de auto op vakantie gaat, houdt u natuurlijk rekening met uw brandstofkosten, zeker als u een verdere bestemming kiest. Maar er zitten ook nog 'verborgen kosten' in de kilometers die u maakt. Volgens cijfers van de ANWB bedragen de onderhoudskosten ongeveer 9 cent per kilometer voor auto's tot 4 jaar met een benzinemotor..Een reisje naar de Provence betekent daarmee een 'verborgen kostenpost' van zo'n 250 euro.

Meerdere scenario's

Maar wat betekent dit alles nu voor uw portemonnee? We hebben meerdere scenario's uitgewerkt voor de vakantie van een gezin bestaande uit twee ouders en twee kinderen. De vakanties zijn onderverdeeld in drie categorieën: 'Kamperen', 'Vakantiewoning' en 'All in-vakantie'. Binnen elke categorie zijn meerdere bestemmingen doorgerekend.

Waar sprake is van een autoreis, gaan we uit van een auto met en benzinemotor die 1 op 14 rijdt en een benzineprijs van 1,70 euro per liter. Voor dagtripjes tijdens de vakantie is 500 kilometer begroot. Als standaard huishoudgeld (in Nederland) houden we 150 euro per week aan.

Alle vakantiekosten op een rij

Gemiddelde kosten

De campingkosten in onze voorbeelden zijn gebaseerd op gegevens van de ADAC, die van de horeca op onderzoek van ING. Voor de boodschappenvergelijking hebben we gebruik gemaakt van informatie van Eurostat. De prijzen van huisjes komen van Vrijuit, die van all in-vakanties van Arke en voor de huurauto's hebben we Hertz geraadpleegd. Houd er rekening mee dat het steeds om gemiddelde kosten gaat.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.