Pas op! E-bikes vaak sneller dan u denkt

Het aantal E-bikers dat in de eerste vijf maanden van dit jaar betrokken was bij een ongeval is met ruim 25% toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Politie en ANWB roepen nu alle weggebruikers op om beter op te letten.

Fietsers op het fietspad
Nieuws
Datum: 26-07-2018

E-bikes zijn enorm populair. In 2017 werden er 294.000 nieuwe E-bikes verkocht. Dat is 30% van alle verkochte fietsen. Inmiddels rijden er bijna 2 miljoen E-bikes rond in Nederland op het totaal van 22,5 miljoen fietsen.

Het is daarom logisch dat ook E-bikes vaker bij ongevallen betrokken zijn. Maar in tegenstelling tot de verwachting, zijn vaak niet de E-bikers de veroorzaker van een ongeval, maar juist andere weggebruikers.

Aanrijding van de zijkant

Uit onderzoek van Smart Traffic Accident Reporting (STAR), een samenwerking van onder andere het Verbond van Verzekeraars en de politie, blijkt dat E-bikes vaak van de zijkant worden aangereden. Ongelukken met elektrische fietsen komen relatief veel voor op rotondes en driesprongen waar fietsers en andere weggebruikers elkaar kruisen.

Dit kan duiden op een verkeerde inschatting door medeweggebruikers. Die schatten in dat ze nog voldoende tijd hebben om voorlangs te kruisen, maar worden verrast door de snelheid van de E-bike.  

Veilig op de E-bike

Bent u een E-bike bezitter? Houdt er dan rekening mee dat veel weggebruikers uw snelheid verkeerd kunnen inschatten. Ga er op een rotonde of kruising niet zomaar vanuit dat u wordt gezien. Goed kijken en uw snelheid aanpassen vergroot in zo’n situatie de veiligheid.

Voor andere weggebruikers geldt het advies om goed uit te kijken en rekening te houden met de hogere snelheid van elektrische fietsen. Zeker in deze prachtige zomerperiode zult u als automobilist of motorrijder nog veel E-bikers tegenkomen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.