Stijging huizenprijzen voordelig voor jouw hypotheek?

De prijzen van koopwoningen zijn in mei gestegen met 9%. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster zijn de prijzen nu gestegen tot boven de piek van augustus 2008, het hoogste niveau ooit. Maar kunt u als woningbezitter ook profiteren van deze stijging zonder uw huis te verkopen?

Woning te koop
Nieuws
Datum: 21-06-2018

Sinds het dieptepunt tijdens de kredietcrisis in juni 2013 zijn huizenprijzen fors gestegen. Een woning kostte in mei van dit jaar zo’n 28 procent meer dan toen. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning is nu 283.945 euro. Maar wat kunt u als woningbezitter met deze informatie? Hoe kunt u profiteren zonder uw woning te verkopen?

1. Risico-opslag van hypotheek halen

Heeft u een hypotheek die bij het afsluiten hoger was dan de waarde van uw woning? Dan betaalt u naast de hypotheekrente ook een risico-opslag. Nu de huizenprijzen fors zijn gestegen, kan het zijn dat uw woning meer waard is geworden en een risico-opslag niet meer van toepassing is. Omdat uw geldverstrekker en ook wij niet worden geïnformeerd over een waardestijging van uw woning, moet u zelf actie ondernemen.

Zit u nog net boven de grens van een bepaalde risico-opslag? Dan kan het lonen om extra af te lossen op uw hypotheek, zodat u binnen de grenzen valt.

Een hogere of lagere risicoklasse scheelt soms wel 0,5% aan rente. Bij een aflossingsvrije hypotheek van bijvoorbeeld €285.000, waarbij de rente nog 15 jaar vaststaat, scheelt dat zomaar €21.375. Bij een annuïteitenhypotheek is het voordeel kleiner.

2. Oversluiten naar een hypotheek met betere voorwaarden

Een gestegen woningwaarde verlaagt uw schuld-marktwaardeverhouding. U krijgt hierdoor mogelijk een lagere risico-opslag of zelfs een korting op uw hypotheekrente. De hoogte van deze opslagen en kortingen verschillen per geldverstrekker.

Wij adviseren onze relaties bij het verlengen van hun rentevaste periode dan ook altijd om even hun hypotheek opnieuw door ons te laten beoordelen. Wellicht zijn er andere aanbieders die betere rente en voorwaarden bieden. Een verschil van 0,5% leidt al snel tot forse besparingen over een periode van bijvoorbeeld 10 jaar.   

3. Omzetten van uw aflossingsvrije hypotheek

Veel huiseigenaren die hun hypotheek voor 2013 hebben afgesloten, hebben een – deels – aflossingsvrije hypotheek. Die biedt als voordeel dat de maandlasten lager zijn omdat er geen sprake is van aflossing. Het nadeel is dat u nog steeds een hypotheekschuld heeft als na dertig jaar het recht op hypotheekrenteaftrek vervalt.

Met het oversluiten of omzetten van uw aflossingsvrije hypotheek naar een hypotheekvorm waarbij u wel aflost, wint u tijd omdat u de hypotheekschuld in dertig jaar mag aflossen. Afhankelijk van het rentepercentage dat u nu betaalt, bestaat wel de kans dat uw maandlasten stijgen.

Is de waarde van uw woning zover gestegen dat u in aanmerking komt voor een lagere risicoklasse voor uw hypotheek? Dan kan een stijging in maandlasten door de omzetting mogelijk worden gecompenseerd door de lagere hypotheekrente die bij deze klasse hoort.

4. Huis onder water? Opnieuw bekijken van uw opties

Wanneer uw hypotheek hoger is dan de marktwaarde van uw huis, staat uw huis onder water. Er zijn huiseigenaren die net voor de kredietcrisis een nieuwe woning hebben gekocht en te maken hebben gekregen met een forse daling van de waarde hun huis.

Staat uw woning onder water en zit u nog vast aan een ongunstige hypotheek? De forse stijging van de huizenprijzen betekent wellicht voor u dat er andere opties mogelijk zijn worden voor de omzetting van uw bestaande hypotheek. Wij nemen dit graag met u door. 

Meer informatie

Heeft u vragen over uw bestaande hypotheek en wilt u weten of u kunt profiteren van de stijging van de huizenprijzen? Neem dan gerust contact met ons op. Het maakt niet uit of uw hypotheek via ons of direct bij een bank is afgesloten. Wij helpen u graag.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.